La nostra petita però gran història
L’any 2012 Gema i Patri, amb la recent nascuda Mar, creen l’associació Fent Camí, projecte de lleure infantil que treballava amb la infància a un nivell convencional, com al que està acostumat la majoria de la societat. La criança de Mar, compartida per aquesta parella de sòcies lis fa passar per moments molt durs, donat el desig de voler treballar però alhora, voler criar una bebè intentant cobrir les seues necessitats. La vida lis posa al davant un curs d’acompanyament emocional, dirigit per Cristina Cano Valle, que obre una mirada a la infància completament diferent a la que tenien. Gema i Patri decideixen fer un treball personal molt gran que revoluciona els ciments de les seues vides i busquen altres formes de relacionar-se amb la infància, més conscients i respectuoses. Llavors apareix Tino, que també transita per un moment de creixement personal important, i lis parla del seu somni de crear l’Escola de la Vida. Fent Camí dura dos o tres anys, quan malauradament ha de tancar ja que Gema es queda embarassada i Patri també, espera un segon fill i es fa a un costat durant un anys lidiant amb la doble maternitat.
Quan Gema esdevé mare necessita més que mai seguir creant un projecte d’educació alternativa alhora que una tribu que li ajude a sostindre la criança de la seua filla tal i com ja la compren. I és que aquesta necessitat de tribu durant la criança és universal, com diu aquell proverbi africà: “es necessita tot un poble per a criar un xiquet”. De forma casual coneix a Irene, doula, que encara no és mare però té una sensibilitat i una passió descomunal per la maternitat. Gema, immersa en la intensitat del puerperi, sap que amb ella podrà portar endavant el seu ambiciós projecte; Irene no té titulació pedagògica però la seua gran energia i humanitat són qualitats imprescindibles per a aquest projecte, la formació pot vindre després. Gema, Irene i Tino concreten el somni de l’Escola de la Vida en l’etapa vital de la criança i en com es poden cobrir de forma amorosa i respectuosa les necessitats que comporta.
La primavera del 2017 Gema escriu “La llamada a la tribu”, una carta personal que aconsegueix unir varies famílies que vibraven en la mateixa sintonia i que decideixen unir forces per a tirar endavant aquest projecte entre totes: és el naixement del Niu de Llavors, que després d’una llarga concepció i gestació, aconsegueix vore la llum i constituir-se com a associació. La nostra primera casa va ser al Centre Social de Marxuquera, l’ús del qual ens va ser cedit per l’Ajuntament de Gandia a canvi d’equipar el primer espai de joc lliure de la ciutat i deixar-lo disponible per a la ciutadania en general. Niu de Llavors posava les cures al centre de la vida, de les criatures per suposat, però també de les seues adultes referents. Gema passa a coordinar les passes del Niu mentre Irene cuida les quatre primeres llavoretes de l’associació, Lea, Clara, Leo i Julián, començant així la seua formació en criança conscient. I aquesta va ser la primera activitat de pes que vam realitzar-hi, a la tardor del 2017, acompanyar quatre criatures per a que les seues mares i pares disposaren de temps i espai per a cuidar-se i desenvolupar-se personalment més enllà del seu paper maternant. Per a poder cuidar amb amor és essencial estar ben cuidada, i això ho sabíem des de l’inici. Aquest primer embrió del nostre servei d’Acompanyament diari de cries entre 1 i 6 anys durant el curs escolar, no ha parat de créixer i madurar ininterrompudament des d’aleshores, disposant de fins a tres acompanyants per a 13 criatures els darrers anys.
L’Acompanyament s’ha convertit en un pilar de l’associació, una opció meravellosa d’espai per a la primera infància que Niu de Llavors té l’honor d’haver posat a l’abast de la societat.
En aquells dos primers anys de la nostra història també vam nodrir l’associació d’una primera tribu que treballava de valent en el projecte a través de grups de treball voluntari que tiraven avant les iniciatives per cobrir les pròpies necessitats. El treball col·laboratiu i la voluntat de crear alternatives del Niu de Llavors va possibilitar experiències innovadores a la comarca: trobades per a famílies que necessitaven acompanyar-se en la criança, formacions en educació respectuosa i creixement personal per a dotar d’eines a mares i pares conscients, tallers i espais de jocs setmanals oberts a tothom, etc… La primavera del 2018 fins i tot vam celebrar el primer Llavoretes Fest de la nostra història; aleshores va ser molt humil però arribava amb una clara vocació de convertir-se en una festa de la infantesa referent a la Safor, com ha acabant esdevenint.
La vall de la Marxuquera sempre ha sigut una terra fèrtil per al nostre projecte i a setembre de 2019 vam mudar-nos a un petit terreny natural que ens acollí uns mesos fins la gran aturada del Còvid. Però ni una pandèmia mundial va aturar la nostra energia, volíem estendre les nostres arrels i seguir creixent amb força i estàvem a punt d’aconseguir-ho. A setembre de 2020 l’associació estava preparada per sostindre un espai propi en plena natura, una caseta enmig d’un preciós jardí botànic on la nostra tribu va madurar i des d’on el nostre col·lectiu va establir una clara línia estratègica de transformació social, tant dins com fora del sistema, que a hores d’ara segueix la seua tasca mitjançant múltiples activitats en diferents poblacions de la Safor.
Finalment, al setembre de 2022 aconseguim l’espai somiat per a acabar d’implementar el nostre projecte i fer un gran salt qualitatiu: una casa amb més de 250 m² d’espai interior i una immensa pinada i jardí on establim el Niu de Llavors, a una urbanització enmig de la natura a deu minuts de Gandia, amb totes les comoditats que això suposa. Les noves infraestructures ens permeten ampliar les activitats i serveis que facilitem a la societat, i crear i formar el millor equip pedagògic possible, capaç de portar-les endavant amb total dedicació i solvència. Amb aquesta última ubicació la nostra tribu disposa d’una llar màgica que acull desenes de famílies que sentim el Niu com casa nostra, on ens reunim per a jugar i compartir-nos, i on cuidem les nostres necessitats i les de les nostres criatures.
Aquesta petita però gran història és només l’inici d’una xicoteta revolució, una goteta d’oli que es troba amb una altra, s’uneixen per a fer-se més gran i poc a poc, ajuntant-se amb altres gotetes, van fent-se una taca cada volta més gran, fins formar una bona superfície d’oli que acaba cobrint tot l’espai. Els somnis es poden fer realitat, com l’Escola de la Vida amb la que somiaven Gema, Irene i Tino. Cal molta passió, un sacrifici immens i moltíssima entrega, però s’aconsegueixen. Agraïm eternament l’amor incondicional de tantíssimes famílies que heu passat pel Niu i ens heu donat el vostre suport i la vostra empenta d’una forma o un altra; sense això haguera sigut impossible arribar fins ací. Seguim treballant… vos uniu?. Vos esperem!
Coneix la nostra Junta Directiva
Niu de Llavors és una associació sense finalitat lucrativa, legalment constituïda i adscrita al Registre Nacional d’Associacions. L’assemblea general és l’òrgan de govern suprem de la nostra entitat, i a l’actualitat, aquestes són les persones que representen els càrrecs de l’assemblea:
Alejandra Rodríguez
Presidenta
Eva Alarcos
Secretaria
Tresorera
Vocal
Nuria Martía
Vocal
El nostre Equip Pedagògic
Niu de Llavors compta amb l’acompanyament diari de professionals del sector, titulades universitàries amb formació permanent en educació lliure, viva i activa; expertes en acompanyament emocional i preparació d’ambients d’aprenentatge, algunes d’elles mares en constant treball personal.
A més a més, comptem amb el suport puntual de personal extern divers, com ara Cristina Cano Valle o Laura Rayos Alarcón, professionals amb una llarga trajectòria i experiència en pedagogies alternatives i teràpies de creixement personal, o Sabrina Eckert, psicòloga transpersonal especialitzada en educació conscient.
Gema Montero López
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Patricia Colominas Cloquell
Educada en escola de monges, llicenciada en Pedagogia i Màster en Necessitats Educatives Especials, és la maternitat de dos xiquets i una xiqueta la que li fa canviar la mirada cap a la infància i derivar la seua formació cap a una educació més lliure i respectuosa, formant-se en acompanyament emocional, necessitat i desenvolupament de criatures, creació d’espais per ambients, etc. Ha treballat dins l’educació institucional amb tots els rangs d’edat: a centres de menors, amb adolescents als instituts, amb la tercera edat, però és al Niu de Llavors on desenvolupa el seu major potencial com a professional i persona: un amor incondicional i un respecte absolut als ritmes de cada criatura a la que acompanya. Membre activa de la direcció de l’Ampa de l’escola dels seus fills, aporta la seua preuada experiència treballant voluntàriament per a derivar la institució de l’educació pública cap a un espai més acord a les necessitats de la infància.
Què ens encanta de Patri? El seu gran sentit de l’humor
Què ens porta de cap? Lo molt que li agrada cantar però lo poc que pot afinar.
Nerea Andrés Vicente
La seua vocació per la infància l’ha acompanyada sempre i des d’adolescent no ha parat de treballar-hi a matinadors, transport escolar, extraescolars, ludoteques. campaments… Són les pràctiques de Magisteri Infantil a una escola Regio Emilia a Italia les que canvien el seu estil d’educadora, passant a considerar als infants com a éssers autònoms, competents i globals. Enfocada dins el paradigma constructivista, Nerea confia en la natura de cada xiquet i xiqueta i els dóna l’oportunitat de ser ells/es mateixos, acompanyant-los amb el to de veu, el cos, els gestos i la mirada sense intervindre-hi, perquè a través de joc, deixant-los explorar el món, ells/es són les protagonistes dels seus propis aprenentatges. Amant de la música, la fotografía, viatjar i conèixer altres cultures, el seu objectiu vital és treballar per a la felicitat de xiquets i xiquetes, perquè una infància feliç aportarà al món adults/es lliures, responsables i segurs.
Què ens encanta de Nerea? Lo moníssima que va sempre.
Què ens porta de cap? La seua obsessió per cada cosa al seu lloc